VoIP kliensek tesztje

Windows-os programok

A programokat Windows XP alatt teszteltük. A sávszélességet a NetLimiter nevű programmal mértük le, a leírások alá beszúrt grafikonokat ebből a programból másoltuk ki.

Freeworlddialup-softphone
A freeworlddialupnál (fwd.pulver.com) kell regisztrálnunk magunkat, ami nem túl bonyolult, s bár több adatot kér, ezek valódiságát meg sem próbálják ellenőrizni, az egész csak 1 perc. A számunk megkapása után ugyaninnen letölthetjük ezt a programot. Installálása gyerekjáték, szinte teljesen automatikus, "user-friendly" és bolondbiztos. Kezelőfelülete ugyanakkor se nem túl tetszetős, se nem túl logikus elrendezésű, ugyanakkor mindent tud amire az embernek szüksége van ahhoz, hogy felhívja néha-néha barátait. Természetesen rendelkezik telefonkönyvvel, ahol akár saját megjegyzést is fűzhetünk az emberekhez, ugyanakkor listázza a hívottakat, és a nem fogadott hívásokat. Lerakható a tálcára, ahonnan egy felugró kis képernyővel és csörgő hanggal figyelmeztet ha hívásunk akad. Lehetőség van arra is, hogy beállítsuk, hogy ne zavarjanak, ilyenkor a hívót a busy felirat fogadja, a program pedig elkönyvel egy nem fogadott hívást. Hangminőségével nem volt semmi probléma, és adatátvitele is a középosztályba sorolja, stabil 2kb/sec-al tölt le és fel. Kifogásolható viszont, hogy ez az érték akkor sem csökken, ha senki nem beszél. Mindent egybevéve egy jól használható program.


Freeworlddialup-eyeP media

A programnak regisztrálni, és a programot letölteni ugyanonnan kell, mint az előzőt, így nem csoda a közeli rokonság. Installálása az előző programéhoz hasonló "nehézségekkel" bír, körülbelül 30 másodperc alatt helyezhető üzembe.

Induláskor jóval barátságosabb kinézetű, jól megtervezett felület fogad, melyet könnyű megszeretni. Sajnos hiányosságai is éppoly gyorsan kiderülnek: a programban nincs telefonkönyv, s ez alól a gyorshívás funkció sem mentség, melyben egyébként 8 ember adatait tárolhatjuk.

Érdekesség hogy lehetőség van a párhuzamos "telefonálgatásra", és a felek várakoztatására. Ez az a funkció amit mindenki jónak tart, de valójában soha nem fogja használni.

Kényelem terén is kissé elmarad társától, mert bár lerakható a tálcára, nem állítható be, hogy elfoglaltak vagyunk. Hangminősége tökéletesen megfelelő volt, miközben átlagosan 1,5kb/sec-al töltögetett fel-le, s ez az érték a beszéd abbahagyásakor azonnal leesett a nulla közelébe.

Szintén jól használható program a főleg design kedvelőinek.


 


Freeworlddialup-X-lite

A program mélyebb tesztelésére nem nyílt lehetőségünk, mivel mindannyiunkat megőrjített, hogy mindenáron új accountot akart létrehozni magának, éjjel-nappal használati tippeket adott, s foggal-körömmel rá akart venni minket, hogy a windows-al együtt induljon. Mindazonáltal új accountal sem működött...

Mazochistáknak ajánljuk.
 


Skype

Beta program, tehát senki semmiért nem vállal felelősséget, ugyanakkor a terjesztő állítása (www.skype.com), és saját tapasztalatból is mondhatjuk, hogy bárhol ahol más program elakad (tűzfalak és egyéb hálózati akadályok) ott ez a program vígan működik. Telepítése senkinek nem okozott semmiféle problémát, gyors gépen 10 másodperc alatt telepíthető. Bár kinézetében nem, funkcióiban nagyon is hasonlít az MSN-re: van hívólistánk, és látjuk, éppen ki elérhető és ki nem.

Több nyelven beszél, és az emberekkel akár chatelhetünk is. Ezenkívül rengeteg haszontalan funkciót is tartalmaz, amik persze jól mutatnak a menüben. Természetesen lerakható a tálcára, s csörgő hanggal figyelmeztet ha hívásunk akad. Az MSN-hez hasonlóan állítható a státuszunk, ami azt jelenti, hogy 4-féleképpen lehetünk nem elérhetőek. Aki kezelt már túlegyszerűsített programokat, annak gyerekjáték lesz a használata. Hangminőségével kimagaslott a mezőnyből,  teljesen tisztán vitte át a legapróbb részleteket is, miközben 3-4kb/sec adatforgalmat generált felfelé és lefelé is. Ha valaki biztosra akar menni, esetleg távolról teremt kapcsolatot, akkor ez a program a legmegfelelőbb.


 


Roger Wilco

Ezt a programot elsősorban internetes játékok mellé tervezték egyfajta kiegészítőként. Hasznos lehet, ha olyan játékkal játszunk neten, ahol fontos, hogy a csapattársak beszélhessenek egymással.

Az egyik játékos indít egy Roger Wilco szervert, a többiek pedig rákapcsolódnak, így létrejön egy ’konferenciabeszélgetés’. (A szerveren is lehet beszélni.) A hangtovábbítás kétféleképpen történhet. Egyik lehetőség a walkie-talkie-stílus: beállíthatunk egy billentyűt, amit folyamatosan nyomni kell, amikor a többiekhez beszélünk (még a kattogást is lehet hallani, hogy élethűbb legyen – de szerencsére ki lehet kapcsolni :). Automatikus hangtovábbítás is beállítható, ehhez meg lehet adni a mikrofon érzékenységét (nagyobb érzékenység esetén már a halk beszédet is továbbítja).

A hangminőség elég rossz, de még éppen érthető a beszéd. A sávszélhasználat sajnos akkor is csak 0.4kBps, ha a választható legjobb netkapcsolatot állítjuk be (T1 or better).

A Roger Wilconak valójában ez az egyedüli komoly problémája. Ettől eltekintve egész jó kis progi.


 


ICQ Pro (ICQphone)

Az ICQ használatához regisztrálnunk kell magunkat, melynek során kapunk egy ICQ-számot, ami minden felhasználónak különböző. A program indításakor be kell jelentkeznünk egy központi szerverre, a felhasználók ezen keresztül találnak egymásra. Ha egy ismerősünk bejelentkezik, az rövid időn belül láthatóvá válik a listánkban.

Alapértelmezésben nem települ fel az ICQphone (a telefonálásért felelős rész), ezt külön „aktiválni” kell. Miután ez megtörtént, már telefonálhatunk is, feltéve, hogy a másik félnél is megtörtént az aktiválás.

Az ICQphone ~1.3kBps-os szávszélt használ, a hang viszonylag jó minőségű.

Ami igazán jó benne, az a ’telefonkönyv’. Különböző csoportokba sorolhatjuk barátainkat és üzletfeleinket, rengeteg információt lementhetünk velük kapcsolatban, és minden felhasználóhoz egyedi tulajdonságokat rendelhetünk. Például hogy külön jelezze a program, ha a kedvenc felhasználónk felcsatlakozott, vagy pl. elrejthetjük magunkat a feketelistánkon szereplő felhasználók elől (nem láthatják, hogy online vagyunk), stb.

A program grafikus felülete nagyon pofás, akinek ez fontos szempont, valószínűleg nem fog csalódni.

Mindent egybevetve az ICQ egy elég jól használható program.


 


OpenPhone

Az OpenPhone-t az OpenH323 könyvtár készítői fejlesztik. Nem véletlen tehát, hogy az összes tesztelt program közül ebben találjuk a legtöbb beállítási lehetőséget. A felhasznált audió kodektől kezdve a hálózatok ill. a protokoll beállításáig mindent megadhatunk. A kétségkívül nagy tudása kompenzálja azt a tényt, hogy az egész program szinte csak a menüsorból áll, és így elég barátságtalannak tűnhet első pillantásra.

Rendelkezik egy kezdetleges telefonkönyvvel (gyorstárcsázóval), ahova elmenthetjük ismerőseink nevét és címét (IP/hostnév). Az így elmentett nevek (jobb esetben) gombként megjelennek a programablakban, és egy kattintással fel lehet hívni az adott embert.

A hangminőség tekintetében egyértelmű győztes. LAN beállítás esetén 8kBps sávszélességet használ, az átvitt hang teljesen tiszta, a késés minimális.

Annak ajánlom ezt a programot, akit nem különösebben érdekel a design, viszont fontos, hogy jó minőségben tudjon telefonálni.


 


MSN Messenger

Windows alatt talán a legismertebb program, bár nem feltétlenül a legjobb. A használatához net passport létrehozása szükségeltetik, amit sajnos nem éppen fél perc létrehozni. Telepítése microsoftosan egyszerű, nem kérdez semmit amit nem tudunk elsőre, ugyanakkor méretével is kilóg a mezőnyből, hiszen 5 megabájt a telepítője, ami meglehetősen soknak mondható. Felülete átgondoltan megtervezett és tetszetős. Minden fontosabb kényelmi szolgáltatást tartalmaz: lerakható a tálcára, van címjegyzéke, és itt már 6-féleképpen lehetünk nem elérhetőek. Ezenkívül természetesen rengeteg szolgáltatással rendelkezik, amit még felsorolni is hosszú lenne, például lehet konferenciát tartani, chatelni, képes a videoátvitelre, és akár fájlokat is átküldhetünk, így nyugodtan nevezhetjük egy teljeskörű netes kapcsolattartó programnak. Hangátvitel tekintetében a középmezőnybe ékelődik be, talán kicsit halk. Adatátvitele 0 és 2kBps között mozog hangaktivitástól függően. A többi programhoz talán ez a legnehezebben mérhető, hiszen eredetileg nem hangátvitelre tervezték, ez csak egy utólag hozzáadott funkció, ami sajnos meg is látszik rajta. Nem mondhatni, hogy bármiben is a legjobb lenne, de végülis mindent tud, s éppezért jó választás a komplex megoldások kedvelőinek.


 


MyPhone

Egy kis program a futottak még kategóriából. Keveset tud, de azt is nehézkesen. Installálása alapvetően egyszerűnek tűnik, de problémák akadtak vele szép számmal a 2 gombnyomás ellenére is. Amennyiben sikerült feltelepítenünk, akkor már valószínűleg működőképes lesz a program az alapbeállításokkal, aki akarja a legapróbb részletekig is beállíthatja, de csodát semmiképp se várjon el tőle. Felülete nem túl szép, de legalább funkcionális. Hangminősége kritikán aluli, éppenhogy sikerült rávenni az érthető átviteli szintre, pedig a codec-ek elvileg megegyeznek. Szaggat és kb fél másodperces a késése.

Kényelmi funkciókkal gyakorlatilag nem rendelkezik: IP-cím alapján kell tárcsáznunk, nem rakható le az asztalra, és telefonkönyve sincsen. Elméletileg még videoátvitelre is képes lenne, de amennyiben még a hangot is ilyen nehéz előcsikarni belőle, épeszű halandó ezzel a funkciójával valószínűleg meg sem próbálkozik. Személy szerint senkinek sem ajánlom sehová.


 


 

Linux-os programok

 

Az UHU-Linux 1.1-es verzióját használtuk. A GnomeMeeting saját maga mérte a felhasznált sávszélt, az SJphone esetében sajnos nem tudtuk lemérni.

 

GnomeMeeting
Kétségtelenül a teszt győztese, képességei messze felülmúlják a konkurenciáét. Szinte minden linux-disztribúcióra létezik lefordított verziója. Telepítése után semmit sem kérdez adatainkon kívül, alapbeállításaival tökéletesen működik, ugyanakkor akár a legapróbb részletekig is beállítható. A kinézete kifejezetten szép, és a menük is átgondoltságot tükröznek (messze felülmúlja még a windowsos programokat is). Felülete nem túlegyszerűsített, ugyanakkor nem is bonyolult, minden teljesen funkcionális, és egyből "kézre esik". Kényelmi funkciói között minden lényegesebb megtalálható: lerakható a tálcára, van benne telefonkönyv (melyben csoportok is megadhatók), be lehet állítani, hogy nem vagyunk elérhetőek (szerencsére itt csak "egyféleképpen lehetünk nem elérhetőek"). Lehet vele chatelni, és akár mozgóképet is képes továbbítani. Hangminősége kimagaslóan jó, miközben folyamatosan 3kBps-os sávszélességet használ. Mindenképpen ezt a programot ajánlanám linux alá.

 


SJphone
Telepítése viszonylag egyszerűnek mondható, de kezelése már kevésbé. Felülete nem túl barátságos és nem is szép, s bár beállításaiban szinte minden megtalálható, ez nem ellensúlyozza azt a tényt, hogy gyakorlatilag semmilyen kényelmi funkcióval nem rendelkezik, egyedül csak arra hajlandó, hogy megjegyezze az eddig hívott embereket. Hangminősége az érthetőség határán volt bármilyen beállításunk ellenére, épp ezért nem ajánlanánk senkinek, aki tud GnomeMeetinget telepíteni.

 


Linux-hoz telepítettük még a Kphone, és a gspeakfreely nevű programokat, de ezek egyikét sem tudtuk működésre bírni még órák alatt sem, míg a többi program rendre nem jutott el az elindulásig sem (részben inkompatibilitás, részben pedig az alfa-béta verziók megbízhatatlan működése miatt).

 


Értékelés

név sávszél(kBps) hangminőség telefonkönyv kezelhetőség összesen
FWD-softphone 2 3 4 3 10
FWD-eyeP media 1.5 3 1 3 7
FWD-X-lite ? - 3 2 5
Skype 4 4 4 4 12
Roger Wilco 0.4 2 2 3 7
ICQphone 1.3 3 5 3 11
OpenPhone 8 5 1 2 8
MSN Messenger 2 3 4 4 11
MyPhone 1 1 1 3 5
           
GnomeMeeting 3 4 5 5 14
SJphone ? 2 1 3 6

 

Információ

név tesztelt verzió honlap
FWD-softphone 1.10.220d www.fwd.pulver.com
FWD-eyeP media 3.1.0.11 www.fwd.pulver.com
FWD-X-lite 51.6.0.0? www.fwd.pulver.com
Skype 0.97.0.1 www.skype.com
Roger Wilco 1.4.1.6 www.rogerwilco.com
ICQphone 2003b Build #3916 www.icq.com
OpenPhone 1.8.1 www.openh323.org
MSN Messenger 6.1.0207 www.msn.com
MyPhone 0.2b8 myphone.sourceforge.net
     
GnomeMeeting 0.98.5 www.gnomemeeting.org
SJphone 1.1 beta www.sjlabs.com/products/sjp-w.html

 

2004.03.23
Vass Viktor & Farkas Tamás